Persoonlijke hulpmiddelen

Essentiële oliën in de Oudheid

Het gebruik van essentiële oliën is een eeuwenoude traditie van vele beschavingen over de hele wereld.

Egypte: Egyptiërs gebruikten plantaardige producten voor schoonheidsbehandelingen, voedselbereidingen, begrafenisrituelen en religieuze ceremonies. 

Griekenland: In het oude Griekenland ontdekten mannen als Homerus en Hippocrates de aromatische toepassingen van planten en zochten de ontdekkingen van de Egyptiërs verder uit.


Rome: De oude Romeinen gebruikten vaak plantenextracten voor massage, parfum en geparfumeerde baden.


Iran: In de Middeleeuwen gebruikten en verhandelden mensen in de regio van Iran vaak specerijen en harsen voor parfums en het behouden van een goede gezondheid.


India: Ayurvedische geneeskunde, een holistische geneeswijze uit India, ontwikkelde zich over een periode van 5.000 jaar en bevat de toepassing van aromatische en plantaardige bestanddelen.


China: Al eeuwenlang wordt het gebruik van planten voor het bevorderen van welzijn toegepast in traditionele Chinese geneeswijzen.


Frankrijk: René-Maurice Gattefosse, een Franse scheikundige, wordt gezien als de eerste die ‘aromatherapie’ bestudeerde en in de 19e eeuw grondig onderzoek deed naar essentiële oliën.

Vele verschillende planten bedekken de aarde in verschillende vormen, maten, kleuren en geuren. Veel van deze planten bevatten bestanddelen die je niet met het blote oog kunt zien - ze zitten verstopt in de wortels, bloemen, zaden, schors of op andere plekken in de plant. Deze bestanddelen staan bekend als essentiële oliën. Ze zijn zeer geconcentreerd, wat ze zeer krachtig maakt. Essentiële oliën, ook wel de vluchtige aromatische bestanddelen, geven de plant z'n aroma, beschermen 'm tegen gevaren vanuit de natuur en insecten, en spelen zelfs een rol in de bestuiving van de plant.

 

Share |
This is Sliced Diazo Plone Theme